X

Vejetaryen ile Vegan Arasındaki Fark Nedir?

Bitki bazlı beslenmek isteyenler, vejetaryen ile vegan arasındaki fark nedir diye merak etmektedirler. Vegan vejetaryen farkı konusunda bilinmesi gerekenleri inceleyelim.

Vegan Beslenme Nedir?

İlk olarak vegan beslenmeden bahsedelim. Vegan beslenmeyi tercih eden bireyler genellikle süt ürünleri, bal, et ve tavuk ürünlerini yememektedir. Onun yerine çoğunlukla daha çok tahıl, baklagiller, yeşillik olan besin gıdalarını tercih etmektedirler.

Veganlık kavramı esasen hayvansal bazlı gıda, giyim, kozmetik ve ilaç gibi ürünlerin kullanımının reddedilmesini içermektedir. Bu bağlamda etik vegan kavramı öne çıkmaktadır.

Veganlık Çeşitleri Nelerdir?

Veganlık yaklaşımına bağlı olarak farklı veganlık çeşitleri vardır. Bunlar:

  • Etik veganlık: Hayvanlara saygı nedeniyle bu yaşam biçimini benimsemektir. Yani yalnızca gıdada değil, her alanda hayvansal ürünleri reddetmek anlamına gelmektedir.
  • Çevresel veganizm: Sürdürülemez olduğuna inanarak, hayvanların yakalanması ve yetiştirilmesinin zararlı etkileri üzerinden bunu savunarak, çevresel sebeplerle bu yaşam şeklini benimsemektir.
  • Sıkı veganlık: Veganlığın sağlık faydaları için hiçbir hayvansal ürün barındırmayan bir beslenme şeklinin benimsenmesidir.

Vejetaryen Beslenme Nedir?

Öncelikle vejetaryen ile vegan arasındaki fark doğru bilinmesi adına, vejetaryenliğin ne olduğuna da değinmek gerekmektedir. Vejetaryen olan bireyler genelde balık, kırmızı et, tavuk ürünlerini tüketmemektedir. Hayvanlara olan sevgi ve saygılarından dolayı et ürünleri yememektedirler.

Balık tüketen ancak diğer et türevlerini tüketmeyen bireyler de vejetaryen olarak kabul edilmektedir ve pesko-vejetaryen olarak anılmaktadır. Süt ürünleri ve yumurta gibi besin gıdalarını tüketmeyenlere ise lakto ovo vejetaryen ismi verilmektedir. Bu türlerin hepsi vejetaryen olarak isimlendirilir.

Vejetaryen Beslenme Çeşitleri Nelerdir?

Vejetaryen beslenme türleri şunları içermektedir:

  • Veganizm: Veganlık, bir tür vejetaryenlik çeşididir. Veganlar, et ürünleri, sür ürünleri ve bal dahil olmak üzere hayvanlardan elde edilen mahsulleri yemekten kaçınırlar.
  • Lakto-ovo vejeteryen: Kırmızı et, beyaz et ve balık yemekten kaçınırlar. Fakat yumurta ve süt tüketirler.
  • Lakto-vejetaryen: Et ürünleri ve yumurta yemekten kaçınırlar, ancak süt ürünleri tüketirler.
  • Ovo-vejetaryen: Et ürünleri ve süt ürünleri tüketmezler, ancak yumurta yerler.
  • Pesko-vejetaryen: Kırmızı ve beyaz et tüketmezler, ancak süt ürünleri, balık ve yumurta yerler.
  • Fleksitaryen vejetaryen: Vejetaryenlik konusunda esnek olan insanların beslenme biçimidir. Bu kişiler yalnızken vejetaryen yemek yiyebilirler. Fakat arkadaşlarının ya da ailesinin yanında et tüketebilirler.
  • Tavuk-vejetaryen: Kırmızı et yemekten kaçınırlar. Tavuk, balık, süt ürünleri ve yumurta tüketirler.

Vejetaryen ve Vegan Arasındaki Fark Nelerdir?

Vejetaryen ile vegan arasındaki fark nedir açıklayalım. Vegan ve vejetaryen birbirinden oldukça farklı olmasına rağmen çok fazla karıştırılmaktadır. İkisinin arasındaki fark net olarak anlaşılmamaktadır.

Vegan ve vejetaryen bireyler genellikle diğer insanlardan farklı olarak ne yemiyor diye sorulacak olursa eğer et bazlı ürünler yememeleridir. Vegan bireyler hayvana ait olan et ve tavuk türlerini tüketmemektedir. Ekstra olarak ise hayvansal ürünleri de almamakta ve kullanmamaktadırlar.

Vejetaryen beslenmeyi benimseyen bireyler ise ağırlıklı olarak bitki bazlı beslenirken, bazı vejetaryenlik çeşitlerine göre et, süt ve yumurta tüketimi söz konusu olabilmektedir.

Vegan bireyler standart makyaj malzemelerini kullanmakta geri planda dururken (hayvanlar üzerinde test edildiği için) vejetaryen bireyler bu konuya genel anlamda yoğunlaşmamaktadırlar. Veganlığa sadece beslenme açısından bakmak yanlış olmaktadır.

Vejetaryen ile vegan arasındaki fark konusuyla alakalı şunu da belirtmek gerekir; veganlık daha çok hayvansal ürünleri ve hayvan üzerinde test edilen bütün her şeyi reddeden yaşam biçimidir.

Veganlar için sadece tek bir beslenme çeşidi vardır. Daha çok yeşillik, baklagiller, tahıl gibi ürünleri tüketir ve vejetaryenler ise bu ürünlere ek olarak yumurta, süt ürünleri ve balık gibi gıdalar tüketebilir.

Vejetaryen beslenmenin ise birçok değişik türü vardır. Bu türlerden birine örnek verecek olursak eğer lakto vejetaryen olan birey sadece bitki türleri, süt ürünleri ile beslenirken, başka bir vejetaryen (lakta ovo) türü ise bunlara ek olarak yumurta tüketebilmektedir.

Categories: Bilgi
Vejetaryenizm: