X

Vegan Süt Nedir? Vegan Süt Çeşitleri Nelerdir?

Vegan süt nedir sorusu, bitki bazlı beslenmeye özen gösterenler tarafından merak edilmektedir. Ayrıca vegan süt çeşitleri oldukça fazladır. Peki, en iyi vegan süt hangisi? Vegan sütler nelerdir açıklayalım.

Vegan Süt Nedir? Ne Demek?

Öncelikle vegan süt olarak da bilinen bitkisel süt, yalnızca veganlar için değil, çoğu insan tarafından ilgi görmektedir. Bilmelisiniz ki; vegan sütler geniş bir yelpazede satışa sunulmaktadır. Hepsi de inek ve keçi sütüne iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öyleyse vegan süt nedir? Vegan süt çeşitleri, bitki bazlı sütlerdir. Yani hayvansal içerik barındırmayan süt çeşitleri olarak bilinmektedir. Bu sütler çok modern bir buluş gibi görünse de esasen Antik Roma’dan bu yana dünya çapında bilinmektedir. Hatta onuncu yüzyıldan beri badem, fındık, ceviz, pirinç ve soya sütü sıklıkla tüketilen bitkisel sütler arasında yer almaktadır.

Vegan Süt Çeşitleri Nelerdir?

Vegan süt nedir diyenler için vegan sütlerin çeşitlerini sıralayalım. En iyi vegan süt araştırması yapanlar için de detayları aktaracağız. Popüler ve en beğenilen vegan sütler:

1. Yulaf Sütü

Yulaf sütü oldukça yumuşak, yağ oranı düşük ve besleyici bir süttür. B vitaminleri bakımından yoğundur ve çözünür lif barındırır. Bu sebeple tok tutuculuk oranı bir hayli fazladır.

Avenin ismi verilen bir bitkisel protein içerir. Bu özelliğinden ötürü sinir sistemini rahatlatma konusunda etkisi bulunmaktadır. Ayrıca bu protein Çölyak hastalığı olanlar için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Eğer Çölyak rahatsızlığınız var ise yulaf sütü tavsiye edilmez.

İnek ve keçi sütü tüketmek istemeyenler için iyi bir seçim olan yulaf sütü, canlandırıcı, hafif ve sindirimi kolaylaştırıcıdır. Örneğin, vegan Fransız tostu, organik kahvaltılar, krepler ve çeşitli vejetaryen ve vegan tarifler hazırlamak için çok uygundur.

2. Soya Sütü

Çeşitleri bakımından vegan süt nedir diyenlere bir başka önerimiz ise soya sütü olmaktadır. Soya sütü, karakteristik bir nötr tada sahiptir. Bazı markalar ise soya sütünü B12 ve D vitamini ile zenginleştirir. Bu nedenle beslenme açısından inek sütüne yakın olduğu söylenmektedir.

Soya, çok yönlü bir besindir. Onunla dondurma, smoothie, bisküvi, krep, yulaf lapası ve geleneksel tatlılar hazırlamanız mümkündür. Veganların en popüler içecekleri arasında sayılmaktadır.

3. Hindistan Cevizi Sütü

Bu bitki bazlı süt, Hindistan cevizinin daha yağ ve protein bakımından yoğun olan beyaz bölümü ile yapılmaktadır. Elbette besin açısından zengin bir süttür. Yapısında lif, protein, potasyum, demir, C vitamini ve fosfor yer almaktadır.

4. Pirinç Sütü

Pirinç sütü hafifliği nedeniyle en iyi sindirilebilen bitki bazlı sütler arasında bulunmaktadır. Her yaştan insan için önerilen bir süt çeşididir. Özellikle sindirim problemi yaşayan insanlar için harika bir tercih olarak öne çıkmaktadır.

Kalori açısından badem, yulaf ve soya sütüne göre daha düşüktür. Çünkü çok az yağ ve protein barındırmaktadır.

5. Fındık Sütü

Fındıklı vegan süt nedir? Bu süt türü, mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Yoğun olarak E vitamini içermektedir.

Bunlara ek olarak; hamileler için çok önemli olan bitkisel protein ve folik asit sunmaktadır. Düşük sodyum içeriği, magnezyum, kalsiyum ve potasyum desteği ile bilinmektedir.

Kahve ile çok iyi uyum sağlamaktadır. Tatlı tariflerinin de vazgeçilmez malzemelerinden biridir.

6. Badem Sütü

Sindirimi kolay olan bitkisel süt çeşitleri arasındadır. Bu vegan süt, büyüme çağındaki çocuklar için de faydalar sağlamaktadır. Yüksek protein içeriği sebebi ile beyin ve kas gelişimini desteklemektedir.

Gıda takviyesine gereksinim duyanlar için tavsiye edilmektedir. Ayrıca, kansız, zayıf ve karaciğer problemi olan insanların tüketmesi gereken süt çeşitleri listesinde yer almaktadır.

7. Bezelye Sütü

Bu vegan süt, un şekline dönüştürülmüş sarı bezelyelerden imal edilmektedir. Lif ve nişasta bakımından yoğundur. 250 ml bezelye sütünde 8 gram protein bulunmaktadır. Kemik ve kas gelişimi açısından yararlıdır.

8. Kaju Sütü

Kajulu vegan süt nedir? Bu vegan süt, bütün kaju fıstığı ve su içermektedir. Ayrıca en çok tercih edilen bitkisel sütler arasındadır. Yoğun ve kremsi bir formu bulunmaktadır. Mineraller, vitaminler ve sağlıklı yağlar yönünden zengindir.

9. Kenevir Sütü

Kenevir bitkisinden üretilen bir süttür. Bitkiden çıkan su ve tohumların birleştirilmesiyle elde edilmektedir. Lezzetli ve topraksı bir tada sahiptir. Çok yönlüdür ve pek çok farklı tarifte kullanılabilir. Ayrıca bu süt, ağaç fıstığı alerjisi olanlara da hitap etmektedir.

Vegan Sütlerin Faydaları Nelerdir?

Vegan süt nedir açıkladık. Şimdi de bitkisel sütlerin faydaları nelerdir söz edelim. Bitkisel sütler, yalnızca besin bileşenleri nedeniyle değil, aynı zamanda kazein ve laktoz barındırmadıkları için de inek-keçi sütüne iyi bir alternatiftir.

Gıda intoleransı ve alerjisi olan insanların da sıklıkla tükettiği içecekler arasında bulunmaktadır. Baklagiller, tohumlar ve tahıllardan elde edilen bütün bitkisel süt çeşitleri, besin değerleri nedeniyle obezite, diyabet, hipertansiyon ve sindirim sorunlarını önlemeye destek olmaktadır.

Vegan sütler sağlığı iyileştirmenin yanı sıra düşük sera gazı emisyonları sebebi ile çevre için de faydalı olmaktadır. Bu yüzden bitkisel sütler herkes için önerilmektedir. Faydaları bakımından vegan süt nedir söz edelim.

Günümüzde vegan sütlerin popülaritesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Bunun sebebi ise veganlık dışında süt alerjisi veya süt yerine başka bir alternatife yönelme isteğidir.

Bir diğer adıyla bitkisel sütler olarak bildiğimiz vegan sütlerin yapımlarının kolay olması da sebepler arasında yer alır. Peki her geçen gün daha da çok tüketilen vegan sütlerin faydaları nelerdir? Vegan süt faydaları şöyle:

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Vegan sütlerin kalorileri oldukça düşüktür. Laktoz ve gluten içermezler. Bol antioksidan ve lif bulundururlar. Bu nedenle kilo vermeye yardımcı olurlar.

Kalp Sağlığını Korur

Vegan sütlerin en önemli faydalarından biri kalp dostu olmasıdır. Hayvansal yağlar içermeyen vegan sütler, kandaki kolesterol ve yağ oranını düşürür. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve kalp hastalıkları riskini düşürür.

Saça ve Cilde İyi Gelir

Magnezyum, kalsiyum ve demir gibi minerallerin yanı sıra vegan sütlerin içerisinde D vitamini ve B12 vitamini gibi vitaminler bulunur. Ayrıca bol antioksidan ve lif de bulunur. Bu nedenle vegan süt tüketimi saçı güçlendirir ve cilde iyi gelir.

Kemik Sağlığına İyi Gelir

İçeriğindeki kalsiyum nedeniyle vegan sütlerin kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır ve kemik sağlığına iyi gelir.

Kanser Riskini Azaltır

Vegan sütlerin içerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunur. Bu antioksidanlar ile kanser riski oranı düşürülür. Bununla birlikte E vitamini de olan vegan sütler ise antioksidan özelliği ile eş olarak kansere sebebiyet verebilecek hasar görmüş hücreleri yok edebilir.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Faydaları açısından vegan süt nedir diyenler için bu husus da önemli. Sindirim sistemine en iyi gelen besinler lifli besinlerdir. Vegan sütlerde yüksek oranda lif yer alır. Bu nedenle vegan süt tüketimi ile sindirim sisteminin çalışması desteklenmektedir. Ayrıca vegan süt tüketilerek kabızlık gibi sorunlar çözülmektedir.

Tansiyonu Dengeler

Araştırmalara göre mineral eksikliği tansiyonu etkileyen faktörler arasında yer alır. Diğer yandan vegan sütler içerisinde tansiyonu dengeleyecek magnezyum gibi mineraller bol vardır. Bu mineraller sayesinde vegan süt tüketimi ile tansiyonu dengelemek mümkün olur.

Categories: Bilgi
Vejetaryenizm: