Vegan deri nedir ve ne demek sıklıkla merak ediliyor. Birçok farklı üründe kullanılan bu deri seçeneği, bitkisel deri olarak da tanınıyor.
Vegan Deri Nedir?
Günümüzün ilgi çekici beslenme şekillerinden biri olan vegan beslenmede hayvansal hiçbir gıdanın tüketilmediği pek çok kişinin bildiği bir gerçektir.
Vegan beslenme, vejetaryen beslenmenin en katı şekli olarak karşımıza çıkar. Bu beslenme şeklinde hiçbir şekilde et tüketimi yapılmamasının yanı sıra süt, bal ve yumurta gibi hayvansal gıda tüketimi de yapılmaz.
Gıda sektörünün yanı sıra tekstil sektöründe de hayvansal ürünler kullanılmaktadır. Vegan beslenenler tarafından bu ürünler de tercih edilmez.
Hayvanların kürkleri ve derileri ile yapılan ürünlerin kullanımı uygun görülmez. Bunun için veganlar ve diğer bazı insanlar için alternatif olarak vegan derisi ürünler bulunur.
Etik vegan kavramıyla da uyum sağlayan vegan deri, günümüzde bir hayli yaygındır. Vegan derisinin kullanımına hem veganlar hem de diğer insanlar tarafından olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır.
Vegan deri; organik pamuk, doğal kauçuk ve elastan gibi bileşenler kullanılarak elde edilen bir deri çeşididir. Sıradan deriden farklı olarak doğanın kirletilmesini ve hayvanlara zulmü önler.
Klasik deriler atıldıktan sonra doğaya zarar verir, çöp depolama alanlarını tıkar ve her türlü ortamı kirletir. Bunun yanı sıra doğada çözünmesi uzun yıllar alır. Ayrıca hayvanların yaşamını riske atar. Bitkisel deri, ekolojik deri ve sentetik deri gibi pek çok farklı vegan deri mevcuttur.
Vegan Deri Özellikleri Nelerdir?
Bitkisel deri pek çok özelliği ile ön plana çıkar. Vegan derilerin üretim amacı; hayvansal ürünlere alternatif oluşturmak, hayvanların yaşamını ve doğayı teşvik etmek. Vegan deri, doğal bileşenler kullanılarak geliştirilen bir deri türüdür.
Sentetik ve bitkisel bazlı olarak geliştirilen türleri vardır. Bunlar PVC deri, poliüretan deri ve bitkisel deri olarak sınıflandırılır. Geri dönüşüm konusunda bitkisel deriler en iyi ürünlerdir. Bu ürünlerde elma, domates, ananas, mantar ve zeytin gibi pek çok bitki kullanılır. Bu bitkiler çeşitli doğal ürünler ile sentezlenerek deri haline getirilir.
Bitkisel kaynaklı oldukları için doğada ayrışmaları daha kolay olur. Daha sürdürülebilir çevre ve hayvanların yaşam hakkını desteklemek için vegan derilerin kullanımı pek çok kişi tarafından tercih edilir.