X

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Sağlıklı beslenme konusunda detaylı bilgi arıyorsanız; çok doğru yerdesiniz! Bu yazımızda sağlıklı beslenmenin önemi hakkında önemli bilgiler paylaştık. Gelin ayrıntıları birlikte keşfedelim…

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Beslenme bozukluklarının son derece arttığı bir dönem içerisindeyiz. Ev yemeklerinden çok dışardan beslenildiğinde, içeriğinde kötü katkı maddelerinin bulunduğu paketli gıdalar tüketildiğinde sağlığımızı korumak çok da mümkün olmayabiliyor. Sağlıklı beslenme hastalıklardan korunmak, sağlıklı ve uzun yıllar yaşamak için çok önemlidir.

Bebeklik çağlarından başlayarak yaşlılık dönemine kadar dengeli beslenmek çok önemlidir. Vücudumuzdaki organların düzgün bir şekilde görevlerini yapabilmesi, ideal vücut değerlerimizde olabilmemiz ve hastalıklardan korunup uzun yıllar sevdiklerimizle mutlu ve dinç bir hayat sürebilmemiz için sağlıklı beslenmeyi odağımıza almak şarttır.

Yediğimiz yiyecekler vücudumuzun fiziksel ve biyolojik aktiviteleri gerçekleştirmesi için bir enerji kaynağıdır. Yiyeceklerin içerisinde pek çok besin değeri bulunmaktadır fakat temelde yiyecekler karbonhidrat, yağ ve proteinden oluşmaktadır. Yiyeceklerin içerisinde bizler için faydalı olan vitamin ve mineraller de bulunmaktadır. Bu besin değerleri vücudumuzun bütün sistemlerinin sorunsuz ve sistematik bir şekilde çalışması için bize enerji sağlar.

Besin değeri olarak yararsız yiyecekler vücudumuzdaki organların bu işleyiş sistemini bozduğu gibi birtakım hastalıklara, ideal kilonun üstüne çıkmaya sebep olabilecektir. Kısaca sağlıklı beslenmeyi, vücudumuzun işleyişine faydalı besinleri belli bir düzen içerisinde vücudumuza almak olarak tanımlayabiliriz.

Sağlıklı Beslenmenin Önemi Nedir?

Sağlıklı beslenme birçok açıdan önemli. Her besin değeri de kendi içerisinde farklı görevlere sahiptir ve bunlardan dengeli bir düzeyde vücudumuza almamız gerekir. Proteinlere baktığımız zaman onlar onarıcı ve yapıcı özelliğe sahip besin değerleridir. Vücuttaki gerekli enerjinin ve kanın üretilmesini sağlayan önemli bir yapı taşıdır.

Karbonhidratlar ise vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Karbonhidrat birçok diyette önerilmese de dengeli bir şekilde kesinlikle tüketilmelidir. Eğer vücudumuzun için faydalı kaliteli karbonhidrat grubunu tüketirsek bu vücuda çok faydalı olacaktır. Zayıflamak istiyorsanız az miktarda da olsa içerisinde yüksek oranda lif ve vitamin bulunduran karbonhidratları seçmek diyetinizi daha sürdürülebilir kılacaktır.

Vücudumuzun için önemli üç besin değerinden yağlara baktığımızda, yağlar eğer ki kilo almak istemiyorsanız çok ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken bir besin değerdir. Sebze, meyve gibi organik, doğal besinlerden alınan sağlıklı yağlar vücut için kesinlikle yeterli olacaktır. Bunların dışında katı yağlar, işlem görmüş margarinler insan sağlığı için zararlı olacaktır. Bunların yerine zeytinyağı gibi faydalı yağlar tercih edilmelidir.

Protein, karbonhidrat ve yağı vücudumuza gerektiği kadar almamız vücut fonksiyonlarımızın çok daha kusursuz çalışmasını sağlayacaktır. Fiziksel aktivitelerimizde daha başarılı ve zinde olmamızı sağlayacaktır. Sağlıklı bir yaşam sürmek en önemlisi yaşlandıkça artan hastalıklardan bizleri uzak tutacaktır. İşte bu noktada sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve hayatımızın merkezine almak çok önemlidir.

Nasıl Sağlıklı Beslenebiliriz?

Sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak birçoğumuzun isteği olsa da bunu oturtmak ve sürdürülebilir kılmak bazen çok zor olabiliyor. Özellikle dışardan yemek söylemek gibi alışkanlıklar arttıkça sağlıklı beslenme prensibinden uzaklaşabiliyoruz. Bu beslenme alışkanlığını adım adım hayatımıza oturtmak hiç de zor değil. Öncelikle kendimize bir öğün sayısı belirlemeliyiz ve bu öğünleri belirli saat aralıklarında yapmalı ve kesinlikle öğün atlamamalıyız. Bunun kararını öncelikle kendi yaşam düzeninize göre vermelisiniz ve bu beslenme rutininizde kesinlikle öğün atlamamalısınız.

Kendimizi çok aç bıraktığımızda bir anda yüksek kalorili ve sağlıksız yiyeceklere saldırma potansiyelimiz artmaktadır. Bunun dışında öğünlerimizin çeşitliliği de faydalı her besinden vücudumuza alabilmek açısından çok önemlidir. Öğünümüzde sebze, tahıl gibi besinlerin hepsinden dengeli bir şekilde bulunmalıdır. Bunun dışında yağ dengesini korumak, zararlı yağlar yerine yararlı yağları belirli oranda tüketmek sağlıklı beslenme rutinimiz için çok daha faydalı olacaktır. Örneğin zeytinyağı, avokado, çiğ fındık gibi besinler sağlıklı yağlar kategorisinde öne çıkmaktadır.

Sağlıklı beslenmenin bir diğer önemli adımı da bol su tüketmektir. Günde 2,5 litre ile 3 litre civarı su içmek bizim için çok faydalıdır. Bunlara ek olarak paketli gıdalardan, abur cuburlardan çok fazla tüketmemeliyiz. Bazen böyle şeyleri canımız çektiğinde kaçamak elbette yapabiliriz. Fakat öğünlerimizin çoğunluğunu bu tarz besinlerle geçiştirmek çok sağlıksız olmamıza sebep olacaktır.

Çok fazla alkol tüketmek sağlıklı beslenme prensibini bozan bir davranış olacağından alkol miktarını azaltmak gerekir. Bunların hepsine ek olarak günlük rutinimize muhakkak egzersiz eklemek de sağlıklı beslenmenin tamamlayıcısı görevi görmektedir. Bunların tamamına dikkat ettiğimizde sağlıklı beslenmek ve bunu sürdürülebilir kılıp sağlıklı yaşamak hiç zor olmayacaktır.

Categories: Bilgi
Vejetaryenizm: