Menengiç kahvesi, menengiç olarak bilinen bir ağacın meyvelerinden elde edilen bir kahve türüdür. Yani bu kahve türü, kahve çekirdeklerinden elde edilmediği için aslında bir kahve değildir. Toplumda çedene, çitlembik, çıtlık gibi adlarla da bilinen menengiç ağaçları, Türkiye’de çeşitli yerlerde yetişmekte olup özellikle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin dağlık yerlerinden kendiliğinden yetişmesiyle biliniyor. Menengiç meyvelerinin çeşitli yöntemlerle kurutulup kavrulması ve öğütülmesiyle meydana gelen bu kahve adını ağaçtan alıyor. Halk arasında melengiç kahvesi olarak bilindiği de oluyor.
Menengiç kahvesi, tıpkı Türk kahvesi gibi suyla hazırlanabildiği gibi sütle de hazırlanabiliyor. Süt ile yapıldığında daha çok sevilen kahve, yumuşak içimi, aroması, damakta bıraktığı tadı ve çeşitli faydaları ile insanların favori içecekleri arasında yer alıyor. Menengiç kahvesi düzenli içildiğinde nefes darlığı, solunum yolu ve ses tellerine oldukça olumlu etkiler gösteriyor. İçeriğinde A vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve E vitaminini barındıran bu kahve, vücuttaki hücrelerin sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı oluyor. Özellikle cilt sağlığını destekleyerek, erken yaşlanmanın ve kırışıklıklarına önüne geçiyor.
Menengiç kahvesi, içeriğinde yüksek oranda doymamış yağ asidi bulundurduğundan kalp ve damar sağlığını koruyarak, olası felç ve kalp krizi gibi ani oluşabilecek risklerden vücudu koruyor. Bu özelliği sayesinde kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı oluyor. Son olarak içerdiği yararlı maddelerin sayesinde sindirim sistemini destekliyor ve mide ağrılarını önlüyor.
Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?
Cezveye bir tatlı kaşığı menengiç kahvesini alın. Ardından üzerine 1 fincan süt ya da suyu ekleyin. Süt ile yapılacaksa menengiç kahvesi bir tatlı kaşığından az daha fazla koyulabilir.
Ocağa almadan önce iyice karıştırın ve tüm kahvenin süt veya suyla karıştığından emin olun. Ardından ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Bu sırada kahveyi hiçbir şekilde karıştırma girişiminde bulunmayın. Kahve kaynamaya ve köpürmeye başladıktan sonra cezveyi ocaktan alın ve fincana aktarın.
Menengiç kahvesi, süt ile yapıldığında bol köpüklü olacağı için öncesinde köpüklü kısımlarını fincanlara pay etmeye gerek kalmıyor. Menengiç kahvesi servise hazır. Afiyet olsun!