X

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet nedir? Bu diyette yağ tüketimine sınırlandırma getirmek yok. Evet, yanlış duymadınız. Hem yağ tüketeceğiz hem de zayıflayacağız. Bu nasıl mı olacak? Haydi gelin birlikte bakalım…

Karbonhidratları neredeyse sıfıra indirip, protein ve yağ alımını arttırmaya dayanan Ketojenik diyette, karbonhidratlar yerine zeytinyağı, balık, tereyağı, et gibi gıdalar ile yağ ve protein tüketiliyor. Bu diyet en hızlı kilo verdiren diyetlerden biridir. Çünkü vücuda karbonhidrat gitmediği için, enerji sağlamak için yağ yakımı başlıyor.

Ketojenik diyet ismini ketozis adlı kelimeden almıştır. Bu ise, vücuda karbonhidrat alımı az olduğunda vücudunun enerji üretmeye çalışırken yağ yakması anlamına gelmektedir. Kısacası, karbonhidrat tüketimini minimum seviyede tuttuğumuz zaman vücut yağları yakmaya yöneliyor.

Vücudun yağ yakmaya başladığı döneme, ketozis denir. Bu döneme girdiğinizi en iyi anlamanızın yolu nefesinizin aseton gibi kokmaya başlamasıdır.

Ketojenik Diyet ve Faydaları

Epilepsi nöbetlerini azaltmak için 1920’de ortaya çıkan ketojenik diyet, 1990’larda oldukça popüler hale gelmiştir.

Sadece kilo vermeyi hedeflemeyen bu diyet, birçok hastalığa da iyi geliyor. Çünkü karbonhidrat ve şeker fazla tüketildiğinde hücrelerin savunma sistemleri bozulabiliyor. Bu durum da hücrelerin ölmesine ve sonucunda diyabet ve epilepsi gibi hastalıklara neden olur.

Aynı zamanda Parkinson, mide ekşimesi, Alzheimer, yüksek tansiyon gibi birçok hastalık da ketojenik beslenme ile daha iyi duruma gelebiliyor.

Kansere henüz çare bulunmadı ancak ketojenik beslenmede karbonhidrat tüketme seviyesi oldukça düşük olduğu için kanser hücrelerinin büyümesi çok daha yavaş oluyor. Çünkü kanser hücreleri genel olarak şeker ve karbonhidrattan beslenirler.

Gördüğünüz gibi ketojenik diyetin birçok faydası vardır. Ancak yine de her vücudun beslenme dinamiği ve metabolizması farklıdır. Bu nedenle her ne kadar faydalı olduğunu düşünseniz de hiçbir diyeti doktorunuza danışmadan yapmamanızı öneriyoruz.

Karbonhidrat Olmadan Doyabilir Miyim? Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Başlangıçta sizi oldukça zorlayacak bu diyet için uzun bir adaptasyon süresi gerekebilir. Bu durum çok normal, korkmanıza hiç gerek yok. Çünkü doğduğumuzdan beri “ekmeksiz doymazsın” kültürü ile büyüdüğümüz için, vücudumuzun karbonhidratlar yerine yağ ve proteinlerle doymaya çalışmasını sağlamak belli bir süreç gerektirebilir.

Ketojenik diyet oldukça kuralları ve yasakları olan diyetlerden biridir. Bu diyete başlamadan önce hangi besinleri tüketip hangilerini tüketemeyeceğiniz hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Ketojenik Diyet ile Tüketebileceğiniz Besinler Nelerdir?

Süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, kuruyemişler, tereyağı, et ve et ürünleri, yumurta ve avokado ketojenik diyette rahatlıkla tüketeceğiniz besinlerdir.

Ketojenik Diyette Yasak Olan Besinler Nelerdir?

Karbonhidratı yüksek olan tüm besinler bu diyette sınırlandırılmıştır. Meyveler, içinde glikoz ve mısır şurubu bulunan bal, pekmez, paket meyve suyu gibi gıdaları neredeyse hiç tüketmemelisiniz.

Ketojenik Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Her diyette olduğu gibi ketojenik diyette de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Eğer bunlara dikkat etmezseniz, istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.

  • Öncelikle, yağ yemelisiniz. Evet, yanlış okumadınız. Karbonhidratı kesip yağ tüketme konusunda oldukça bonkör olmanız gerekiyor. Çünkü ne kadar yağ tüketimini arttırırsanız vücut da o kadar yağ yakacaktır. Kanola yağı, zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih etmeniz önerilir.
  • Bütün diyetlerde olduğu gibi ketojenik diyette de bol bol su içmeniz gerekmektedir.
  • Sebzeleri kızartarak tüketmeyin. Her ne kadar yağ tüketimi serbest olsa da yanmış yağ vücuda oldukça zararlıdır. Bunun yerine buharda pişirmeyi ya da yemeğini yapmayı tercih edin.
  • Her şeyin fazlası zararlıdır. Bu nedenle karbonhidratı kestiniz diye proteini ihtiyacınızdan fazla almayın. Yağ oranı yüksek, protein oranı orta olan proteinleri tercih edin.
  • Daha önce de dediğimiz, bu diyeti yapmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışın.

Ketojenik Diyet Listesi

Yazımızın başında da dediğimiz gibi, ketojenik diyette yüksek karbonhidrat ve şeker ya hiç tüketilmez ya da çok sınırlı bir şekilde tüketilir. Genelde karbonhidrat tüketimi maksimum 20 gram kadardır. 20 gram karbonhidrat tüketirken, hangi karbonhidratları seçtiğimiz oldukça önemlidir.

İkinci bir uyarımız; bu diyet listesi sadece örnek olmakla birlikte her kişiye farklı uygulanması gereken bir programdır. Lütfen doktorunuza danışmadan, bu diyet listesini uygulamayınız.

Kahvaltıda:

  • 2 ya da 3 yumurtanın yanında yağlı peynir tercih edebilirsiniz.
  • Avokado ve salatalık da güzel bir seçim olacaktır.

Ara Öğünde:

  • Fındık, fıstık, ceviz, badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz.

Öğle Yemeğinde:

  • Ketojenik diyet ile öğleni etli bir sebze yemeğinin yanında yoğurt tüketmeniz güzel bir tercih olacaktır. Sebze ve et yemeklerinde soğan ve domates olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü soğan ve domates karbonhidrat içerir. Bu nedenle ketojenik diyete uygun değildir.

Ara Öğünde:

  • İkinci ara öğününüzde, salatalığın yanında iki tane haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz. Kendinizi tok hissediyorsanız bu öğünü kuruyemişlerle de değerlendirebilirsiniz.

Akşam Yemeğinde:

  • Akşam yemeğinde, proteini arttırabilirsiniz
  • Hindi eti, tavuk eti tercih edilebilir.
  • İkinci bir tercih için ton balıklı ya da avokadolu salata sizi oldukça doyuracaktır.
Categories: Bilgi
Vejetaryenizm: