Kestanenin faydaları saymakla bitmiyor. Kestane, kış aylarının en vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Soba üstlerinde kavrulan, sokaklarda satılan, tadı ve kokusuyla iştahları kabartan kestane adeta şifa kaynağıdır. Dolayısıyla kestanenin insan sağlığı üzerinde pek çok faydası vardır. Peki, kestanenin faydaları nelerdir?
Kestanenin Besin Değerleri
Kestanenin faydaları öncesinde besin değerlerine bir bakalım:
- 176 kalori
- 3 g karbonhidrat
- 3 g lif
- 0 g protein
- 9 g yağ
- 0 mg kolesterol
- 0 IU A vitamini
- 4 mg C vitamini
- 0 mg potasyum
- 0 mg kalsiyum
- 9 mg demir
Kestanenin Faydaları
Kestanenin sağlığa faydalarından bazıları şunlardır:
Diyabetin Önlenmesi
Kestanenin faydaları söz konusu ise diyabeti önlediğinden mutlaka bahsetmeliyiz. İnsanların pek çoğu diyet lifinin diyabetin önlenmesi, düzenlenmesi ve yönetiminde oynayacağı rolü bilmiyor. Kestane gibi diyet lifleri yüksek olan besinler, düşük glisemik besin olarak kabul edilirler. Bu ise yüksek şekerli besinlere kıyasla yavaş yavaş kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Bu durum diyabet hastaları için riskli olacak kan şekeri seviyesindeki eni yükselmelerin önlenmesine yardımcı olur. Kestane, şeker hastalığı riskini tamamen azaltır.
Bağışıklık Sistemini Artırır
Kestane, içeriğindeki önemli antioksidan olan C vitamini bakımından çok zengindir. C vitamini yalnızca beyaz kan hücrelerinin üretimini sağlamakla kalmaz, ayrıca bir antioksidan görevi görerek vücuttaki serbest radikalleri arar. Bununla beraber sağlıklı hücrelerin hayati organların yanında oksidatif stresi indüklemelerine ve tetiklemelerine sebep olmadan nötralize eder. Buda bağışıklık sisteminin patojenlere ve diğer hastalıkların önlenmesine yönelik çabalarına odaklanmasına çok yardımcı olur.
Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır
Kemik sağlığına iyi gelmesi de kestanenin faydaları arasındadır. Magnezyum ve bakır, eklem ve kemik sağlığı konusu olduğunda ilk akla gelen olmasa da vücudun demiri emmesi için kemik gelişimi ve büyümesi için çok önemlidir. Magnezyum, kemik mineral yoğunluğunu artırma konusunda çok iyidir ve daha çeşitli başka sağlık yararları da sağlamaktadır. Kestanenin içeriğinde bulunan bu hayati mineraller ile osteoporoz gibi yaşa bağlı pek çok rahatsızlığın başlangıcını yavaşlatabilir ve önleyebilir.
Sindirim Problemlerini Giderir
Kestanenin içeriğinde çok yüksek oranda diyet lifi vardır. Diyet lifi, bağırsaklardaki peristaltik hareketleri uyarmaya yardımcı olarak, bağırsak hareketlerini düzenler ve iltihap oluşmasını önler. Diyet lifi ayrıca besin maddelerinin emilimini de optimize eder.
Kan Basıncını Kontrol Eder
Kestanenin faydaları arasında yer alan bir başka durum da kan basıncını kontrol altında tutmasıdır. Kan basıncını düşürme konusunda potasyum çok önemli yarar sağlar. Potasyum, vücuttaki su hareketliliğini kontrol eder ve aynı zamanda genişletici işlev görerek kan akışını artırır. Bununla beraber daraltılmış kan damarlarını ve atar damarlarındaki gerilimleri serbest bırakır. Kan basıncında olan bu azalma genel olarak kalp, damar sağlığını artırır, kalp krizi ve felç risklerini azaltır.
Beyin İşlevini Geliştirir
Kestane, nörolojik gelişimler ve fonksiyonlarla bağlantılı olan B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda kestanelerde bulunan potasyum içeriği, beyne kan akışını artırır ve sinir sistemini sağlığını artırır. Böylece hafızayı ve konsantrasyonu artırır.