Gündelik hayatımızda oldukça tercih ettiğimiz ve tükettiğimiz kahveler, içerisinde bulundurdukları kafeinler sayesinde vücuda belli başlı etkiler sağlıyor. Kafeinin vücutta oluşturduğu en önemli etkilerinin başında rahatlık ve enerjiklik gelmektedir. Uyumamak için ya da daha fazla enerjiye sahip olabilmek için kişisel kahveleri sıklıkla tüketmektedirler.
Kafeinin Vücuttaki Etkisi
Kafeinin vücuda çeşitli etkileri oluşturmasının sonucunda kişiler işlerine daha fazla konsantre olabiliyor ve daha odaklı bir çalışma alanı yaratabiliyorlar. Kafeinin vücut için vereceği etki süresi, kafein tüketiminin üzerinden biraz zaman geçmesi sonucunda kafeinin kana ulaşması sonucunda hesaplanmaktadır. Kafeinin kana ulaşma süresi ile kanda kalacağı süre birbirine paraleldir. Ancak çok fazla kafeinli içecekler tüketildiği zaman kişilerde belirli rahatsızlıklar oluşabilmektedir.
Sırf enerji verdiği ya da uyku açtığı için sürekli tüketilirse vücut ters tepki verebilir ve bazı hastalıkların oluşmasına sebebiyet verilebilir. Genellikle kalp ve damar hastalıklarıyla oldukça çok karşılaşılır. Bu yüzden çok fazla kafeinli içecekler tüketmemeye, eğer çok fazla tüketildiyse 1 hafta kadar kafeinli içeceklere ara vermeye çalışılmalı ve böylelikle de vücudunuzun eski sağlığına kavuşmasına yardım etmelisiniz.
Yapılan araştırmalara göre kafein, vücuda yaklaşık 6 saat kadar etki edebilmektedir.6 saat sonucunda etkisini kaybedecektir. Ancak bu her bireyde aynı süreyi kapsayamayabiliyor. Örneğin hamile kadınlar kafein etki süresi yaklaşık olarak 12 saat olarak bilinmektedir. Hatta gebe kadınların fetüs döneminde bu saat 100’e kadar çıkabilmektedir. Kafein, her ne kadar vücutta çoğunlukla 6 saat kadar bir süre kalsa da kişilerin bu durumu hissetmesi yaklaşık olarak 20 dakika olarak bilinmektedir. Kısacası kafein vücutta 6 saat kalır ancak kişiler bu kafein etkisini yaklaşık 20 dakika kadarlık bir sürede hissedebilmektedirler. 20 dakika sonrasında ise kişiler, kafein etkisini hissetmeyi kaybederler.