Fleksitaryen diyet ne anlama geliyor? Fleksitaryen, esnek ve vejetaryen kelimelerinin birleşimi ile oluşmaktadır. Bu diyet, vejetaryen beslenmeyi daha esnek ve kuralsız bir yaklaşım olarak ele alır. Kısacası et ve tavuk gibi hayvansal besinleri tamamen bırakmadan sebze, meyve ve tam tahıllı gıdalara ağırlık vererek oluşturulan bir beslenme çeşididir.
Fleksitaryen Diyet Nedir? Ne Anlama Gelir?
Gerek ruhsal gerekse bedensel olarak faydası bulunan bu diyette katı kurallara çok fazla yer verilmemektedir. En iyi bitkisel diyet sıralamasında Akdeniz diyetinden sonra fleksitaryen diyet gelmektedir. Katı kuralları olmaması ve sürdürebilir yapısı nedeniyle kolayca uygulanan bu diyet, son zamanlarda oldukça popüler olmuştur.
Bu beslenme şeklini genellikle vejetaryen diyeti ile benzetenler de oldukça çoktur. Tıpkı vejetaryenlik gibi bitkisel besinleri ağırlıklı olarak tercih etmiş olsa da fleksitaryen diyette hiçbir besin yasak olmamaktadır. Et ve tavuk gibi hayvansal gıdaların tüketimi az da olsa bu diyet çeşidinde yerini almaktadır.
Fleksitaryen ve Vejetaryen Diyet Arasındaki Farklar Nelerdir?
Fleksitaryen diyet vejetaryen diyet ile oldukça karıştırılmaktadır ancak ikisi aynı şeyler değildir. Vejetaryen diyette et tüketimi tamamen yasak olurken fleksitaryen diyette et tüketimi vardır. Ancak az miktarda tercih edilmektedir. Her ne kadar kuralcı bir diyet çeşidi olmasa da ne kadar et ya da tavuk yenilebileceği konusunda bazı kurallar bulunmaktadır.
Bu diyete yeni başlayan kişiler haftada 2 gün boyunca hiçbir şekilde et tüketmezler. Kalan 5 gün boyunca toplam 750 gramdan fazla et tüketmemeye çalışırlar.
Diyetin ilerleyen günlerinde kişi vücudunu bu sürece alıştırdıktan sonra haftada 3 ya da 4 gün kadar vejetaryen beslenme türü uygulanır ve haftanın diğer günlerinde ise et tüketimi 500 gramı geçmeyecek şekilde bir beslenme rutini oluşturulur.
Daha ilerleyen zamanlarda ise son seviye olarak 5 gün boyunca hiçbir şekilde et tüketilmemektedir. Geri kalan diğer günlerde toplamda 250 gram et tüketilecek şekilde bir beslenme rutinine uyum sağlanmaktadır.
Fleksitaryen diyet genellikle daha sağlıklı ve düzenli bir beslenme rutini oluşturmak amacıyla tercih edilmektedir. Sağlık açısından faydalı diyet türlerinden biri olarak kabul edilen fleksitaryen diyet, et karşıtı olmayanlar tarafından oldukça tercih edilmektedir.
Polonya’da yapılan bir araştırmaya göre fleksitaryen diyetinin yüksek tansiyon, felç ve kalp hastalığı risklerini ortadan kaldırdığı görülmüştür. Bir diğer araştırmaya göre ise bitkisel besinleri ağırlıklı tüketen kişilerin, et tüketenlere göre %15 daha zayıf olduğu tespit edilmiştir. Bu da obezite riskini oldukça azalttığı için çokça faydalıdır.
Fleksitaryen Diyeti Yararları Nelerdir?
Fleksitaryen diyet faydaları konusunda şunları söyleyebiliriz:
- Şeker hastalığı oluşumunu engeller ve insülin direnci riskini azaltır.
- Kalp hastalığı ve damar hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın oluşma riskini azaltır.
- Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sunar.
- Uygulanması oldukça kolaydır ve katı kuralları olmaması sebebiyle çok fazla sevilen bir diyet çeşididir.
- Sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.
- Tip 2 diyabet riskini azaltıcı yönde bir etkisi bulunmaktadır.