X

Etik Vegan Nedir?

Etik vegan, vegan olmak ve veganlar ne ile beslenir gibi konularda merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz!

Vegan Nedir, Ne Demek?

Vegan; et, süt ürünleri, bal, yumurta ve bir hayvandan elde edilen herhangi bir ürünü tüketmeyen kişilerin benimsediği beslenme düzenidir. Vegan beslenme; meyveler, sebzeler, baklagiller, tohumlar, kuru yemişler, tahıllar da dahil olmak üzere çok çeşitli lezzetli ve besleyici gıdalarla doludur. Veganlığı benimseyen kişiler, deri, yün, ipek ve kürk gibi ürünlerden imal edilen eşyaları kullanmazlar. Peki etik vegan nedir, ne demek? Şimdi diğer önemli hususlardan söz edelim.

Vegan Olmak Nedir?

Etik vegan kavramı öncesinde veganlıktan söz edelim. Veganlık, vejetaryenlikten farklı olarak, hayvansal olan hiçbir ürünü tüketmemektir. Bu ürünlere, et, süt ve süt ürünleri, yumurta, arı ürünleri ve deniz ürünleri dahildir.

Bazı insanlar tarafından sağlıksız olarak görülse de, bilinçli olarak yapıldığı zaman oldukça sağlıklı bir beslenme şekli olan veganlık, aslına bakılırsa sadece beslenmeyle ilgili değildir.  Veganlar, hayvanların sömürülmesi ve öldürülmesi ile ilgili olan her şeye karşıdır. Bunlara karşı olmalarının sebepleri, kimi zaman dini, kimi zaman politik kimi zamanda çevrecilik ile ilgilidir.

Veganlar, nasıl ki evcil hayvanlarımızın başına bir şey gelmesini istemiyorsak aynı duyarlılığı tüm hayvanlar için göstermemiz gerektiğini savunurlar. Öyleyse, etik vegan nedir? Ethical vegan ne demek? Diğer önemli noktalardan bahsedelim.

Veganlar Ne ile Beslenir?

Veganlar zannedilenin aksine hemen hemen her şeyi yiyebilirler. Sadece besinlerinde ufak içerik değişiklikleri yapmaları gerekir. Örneğin, kek, hamur işi gibi yemeklerde hayvansal süt yerine bitkisel süt kullanılır. Anlayacağınız, vegan tarifleri oldukça çeşitli ve alternatifi olan tariflerdir.  Doğru malzemeleri kullanarak vegan kebap, vegan köfte, vegan lahmacun bile yapmak mümkündür.

Ancak tabii ki de alternatif ürünler, hayvansal ürünlere göre biraz daha pahalıdır. Örneğin hayvansal bazlı bir peynirin birden fazla bütçeye hitap eden seçenekleri varken, vegan bir yoğurtta bu seçenek skalası dar olduğu için fiyat açısından pek bütçe dostu sayılmaz. Ama birçok şeyi evde kendiniz yapmanız da mümkündür.

Evde kendiniz yapmayı sevmiyorsanız ya da vaktiniz yoksa vegan ürünler satan marketler ve size vegan menüler sunan oldukça fazla restoran mevcuttur.

Etik Vegan Ne Demek?

Etik vegan, veganlığın sadece beslenmeyle sınırlı kalmadığı kısmıdır. Yani etik vegan kişiler sadece hayvansal bazlı ürünleri tüketmemekle kalmaz aynı zamanda hayvansal olan hiçbir ürünü kullanmaz. Örnek vermek gerekirse; hayvan derisinden ve kürkünden yapılan hiçbir kıyafeti ve eşyayı, hayvan deneyi yapılan hiçbir ürünü kullanmazlar. Bunun temelinde hayvanların haklarının elinden alınmasının etiğe aykırı oluğu yatar.

Etik vegan ne demek diyenler için diğer önemli hususlara değinelim. Bazı veganlar, hayvansal bazlı ürünlerle beslenmeyi reddettiği halde hayvansal birçok ürünü günlük hayatında kullanır. İşte etik veganizm tam bu noktada ortaya çıkmıştır. “ Hayvansal ürünleri kullananlar vegan değildir” diye bir yargıya varamayız. Ancak, veganlığın felsefesine göre etik değildir.

Etik vegan bireyler, hayvan haklarını oldukça önemserler. Bir hayvanın derisinin canlı canlı yüzülerek üstümüze ceket yapılması onlar için barbarlıktan başka bir şey değildir. Aynı şekilde bir kozmetik ürününde hayvanların canı pahasına yapılan testleri son derece cani bulurlar. Günlük hayatlarında da bu ürünleri kesinlikle satın almazlar.

Vegan olmayan ürünler, vegan ürünlere göre çok daha yaygındır. Ancak günümüzde, bu konuyla ilgili artık çok daha fazla araştırma ve üretim yapılıyor. Yani bir markete gittiğinizde, çamaşır deterjanının bile vegan olanını bulabilirsiniz.

İnsanlar geçmişten bu yana, bu konuyla ilgili çok daha hassaslar. Önemli olan, veganlığın felsefisini gerçekten içselleştirebilmek… “Hayvanları ya da çevreyi benim vegan ürün almam mı kurtaracak?” “Ben almasam başkası alacak” demeyin.  Evet, bir kişinin hareketi ile dünyamız değişebilir. Bu konuda yeteri kadar farkındalığa sahip değilseniz, kozmetik sektöründe yapılan hayvan deneyleri videolarını izlemenizi tavsiye ederiz. Hiçbir hayvan, o işkencelere maruz kalmamalı.

Aynı kalitedeki ürünün vegan seçeneği varken, neden hayvan deneyi yapan firmalara para kazandıralım ki? Hayvanlar, bitkiler, insanlar… Hepimiz bir arada yaşıyoruz. Hepimiz bu ekosistemin bir parçasıyız. Birimize zarar gelirse, hepimize zarar gelir. Düzenimiz bozulur. Bu nedenle bu konuda daha duyarlı ve etik olmalıyız.  Ama siz diyorsanız ki, ne ekosistem, ne hayvanlar ne de düzen umurumda… O zaman en pahalı gerçek kürk ve derilerinizi giyip, hayvan deneyi yapan ürünlerinizi kullanıp tüm işkenceye göz yumabilirsiniz.

Categories: Bilgi
Vejetaryenizm: