X

Bitkisel Protein Kaynakları Nelerdir?

En iyi bitkisel protein kaynakları, bitki bazlı beslenmek isteyenler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bitkisel protein mi hayvansal protein mi sorgusu, vegan ve vejetaryen olmayanlar için de merak konusu olmaktadır. Bitkisel protein kas gelişimi hususunda optimal anlamda destek sağlamaktadır. Yüksek kaliteli bitkisel protein kaynakları ile kaslarınızı güçlendirmeniz ve kas kütlesini artırmanız elbette mümkün. En zengin bitkisel protein çeşitleri bu yazıda listelendi!

Bitkisel Protein Kaynakları

En iyi bitkisel protein kaynakları, veganvejetaryen beslenme düzenini tercih edenlerin ilgisini çektiği gibi aynı zamanda et bazlı beslenenlerin de dikkatini çekmektedir. Çünkü bitkisel protein kas gelişimi üzerinde önemli etkiler bırakmaktadır.

Bitkisel protein kas yapar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bunun cevabına rahatlıkla evet diyebiliriz. Sanılanın aksine bitkisel proteinler de kas gelişimini teşvik etmektedir. Yüksek kaliteli bitkisel protein kaynakları tüketerek; kaslarınızı besleyebilir ve daha sağlıklı ve fit görünen bir vücuda kavuşabilirsiniz. Bitkisel protein yiyecekleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

1. Kahverengi Pirinç

Yetmiş gram kahverengi pirinç tükettiğiniz zaman altı gram protein alırsınız. Lif açısından yoğun olan kahverengi pirinç, yüksek vitamin ve mineral desteği sağlamaktadır.

2. Bakla

Bakla, şüphesiz ki en popüler besinlerden biridir. Hem yaş bakla hem de kuru bakla, iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Uzun saatler boyunca sizi tok tutar ve aşırı yemenizi önler. Lif bakımından yoğun olduğu için kan şekerini de düzenlemektedir. Baklayı birçok farklı şekilde pişirebilir, limon ve karabiber ekleyerek iyi bir spesiyal hazırlayabilirsiniz.

3. Mantar

Bitkisel protein kaynakları arasında yer alan mantar, hem lezzetli hem de besleyici. Yüz gram mantarda ortalama 4.25 gram protein bulunmaktadır. Bu miktar, sütü, yumurtayı ve eti bir kenara bırakıp vejetaryen beslenmeye geçiş yapmaya karar verdiğinizde size yeterli olacaktır.

4. Nohut

Temel aminoasit içeriği nedeniyle nohut, vejetaryenler ve veganlar için harika bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda bağırsak sağlığını korur, kabızlığı önler ve lif alımını teşvik eder.

5. Yer Fıstığı

Yüz gramlık yer fıstığında 24 gram protein yer almaktadır. Bu nedenle kuru yemişler arasında en değerli olanlardan biridir.

6. Mercimek

Mercimeğin yüksek protein özelliği, bu besini veganlar ve vejetaryenler arasında en sevilen gıdalardan biri haline getirmektedir. Özellikle pirinç gibi tahıllarla birlikte tüketildiğinde daha faydalıdır. Doğru gıdalarla eşleştirildiği zaman sindirilebilirliği daha yüksektir.

7. Soya

Bu bakliyat da bitkisel protein kaynakları arasında öne çıkmaktadır. Günde bir porsiyon soya tüketmek, ortalama 12 gram protein almak demektir. Bunlara ek olarak; soya, menopoz semptomlarını da hafifletmektedir.

8. Kinoa

En iyi bitkisel protein listesinde yer alan kinoa, bütün aminoasitleri yapısında barındırmaktadır. Ayrıca yüksek oranda lif içerdiği için tokluk hissi sağlamaktadır. Glutensiz bir besindir. Bu sebeple de Çölyak hastaları için de iyi bir seçenektir.

9. Bezelye

Yüksek protein içeriğine sahip olan bezelye, kilo sorunu olanlar tarafından da tercih edilen bir gıda. Lif bakımından yoğun olduğu için kilo kontrolünde etkisi vardır.

10. Spirulina

Bitkisel protein kaynakları arasında yer alan spirulina, son zamanlarda oldukça popüler bir besin. Örneğin, tavuktan yaklaşık üç kat daha fazla protein içermektedir. Bir yemek kaşığı spirulinada 7 gram protein vardır. Vejetaryen ve veganlar için önemli olan B12 vitamini bakımından da zengindir.

Categories: Bilgi
Vejetaryenizm: