X

Besin Grupları ve Görevleri

Besin grupları ve görevleri nelerdir? Sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu sağlıklı beslenmekten geçer. Sağlıklı ve dengeli beslenmek yaşam kalitemizin yükselmesini ve rahatsızlıklardan korunmamızı sağlar.

Besinler 4 temel gruba ayrılırlar ve dengeli bir beslenme rutini oluşturmak için bu 4 temel besin grubunu yeme rutinimizde bulundurmamız gerekmektedir. Bu besin gruplarının ilki süt ve süt ürünleri, ikincisi et, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncüsü ekmek ve tahıllar, dördüncüsü ise sebze ve meyvelerdir. Bu besinlerin vücudumuzdaki etkileri ve faydaları birbirinden farklı olduğu için hepsini dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmek beslenmemiz açısından en faydalısıdır.

Şimdi bu besin gruplarının vücudumuzdaki görevleri ve faydaları nelermiş ayrıntılarıyla inceleyelim.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri dört temel besin grubundan bir tanesidir. Bu besinlerin içerisinde yüksek oranda protein, yağ, çeşitli vitaminler ve kalsiyum bulunmaktadır. Bu besinler insan vücudunda özellikle de kemik gelişiminde çok faydalıdır fakat kolesterol hastalarının çok fazla tüketmemesi, tüketirken de oldukça kontrollü olması gerekmektedir. Bu gruptaki besinler dişler için, kemikler için çok faydalıdır ve bunun yanında doku onarılmalarında oldukça etkilidir.

Süt ürünlerinin ne olduğuna bakmak gerekirse bunlar süt, yoğurt, peynir, kefir, tereyağı ve krema gibi besinlerdir. Yetişkin bir bireyin günde 2 porsiyon süt ürünü alması gerekirken bu çocuklar için 3-4 porsiyona kadar çıkabilir.  Açık alınan sütlerde dikkat edilmesi gereken şey ise kesinlikle kaynatma oranlarıdır. Açık sütler az kaynatıldığında içerisinde hala mikrop barındırabilir ve çok kaynatıldığında ise içeriğindeki yararlı besinler kaybolabilir. Bu sebeple sütün yeterli oranda kaynatılmasına özen gösterilmelidir.

Et, Yumurta ve Kuru Baklagiller

Et ve yumurta önemli bir protein kaynağıdır. Bunun dışında baklagiller ise bitkisel protein kaynağı olma özelliği taşımaktadırlar. Et içerisinde protein dışında çeşitli yağlar, demir, çinko ve B vitamini de bulunmaktadır. Yumurta ise yine proteinin yanında yağ, A ve B vitamini kaynağıdır. Kuru baklagillere baktığımız zaman içeriklerindeki bitkisel proteinin yanında kalsiyum, çinko ve demir de barındırırlar.

Yetişkin bir birey bu gruptaki besinlerden günde en az 2 porsiyon tüketiyor olmalıdır. Bu besin grubu büyüme ve gelişmeye yardımcıdırlar. Bununla birlikte hücrelerin yenilenmesi, dokuların onarılması ve vücutta kan üretilmesinde önemli bir görevleri vardır. Sindirim sistemini koruyan besinler de yine bu besin grubu içerisinde yer almaktadır. Bu besinler sayesinde bağışıklığımız güçlenir ve hastalıklara karşı direnç gösterebiliriz.

Besin Grupları: Ekmek ve Tahıllar

Tahıllar içerisinde yüksek oranda lif, nişasta, vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Bu grupta bulunan besinler oldukça enerji vericidir. Bu grup sayesinde karbonhidrat ihtiyacımızı karşılarız. Tahıllar sindirim sisteminin düzgün çalışmasına ve cilt-deri sağlığına yardımcı olan besinlerdir.

Bu gruptaki besinler kuru baklagillerle ya da et, süt yumurta gibi besinlerle tüketildiğinde vücut için çok daha faydalı olacaklardır. Bu besinleri çölyak hastaları kontrollü bir şekilde tüketmelidir. İçerisinde glüten bulunmadığından emin olmaları gerekmektedir. Tahıl grubundaki besinleri sıralamak gerekirse bunlar, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi besinlerden üretilen makarna, erişte, ekmek, simit, un gibi gıdalardır.

Besin Grupları: Sebze ve Meyveler

Sebze ve meyveler sağlığımız için en önemli ve en doğal besinlerden biridir. Meyve ve sebzeler vücudumuzun tazeliğini ve canlılığını korurken aynı zamanda enerji ihtiyacımızı da karşılamaktadırlar.  Sebze ve meyveler içeriğinde folik asit, lif, vitamin ve çeşitli mineraller barındırmaktadır.

Bu gruptaki besinlerde bizi hatalıklara karşı koruyan C vitamini, cildin canlılığını sağlayan A vitamini ve zihne iyi gele B6 vitamini bulunmaktadır. Yetişkin bir bireyin gün içerisinde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmesi gerekmektedir.  Bu besin grubunun içeriğindeki sebze ve meyveler her mevsim değişkenlik göstermektedir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken şey her sebze ve meyveyi kendi mevsiminde tüketiyor olmaktır.

Bunun dışında sebze ve meyvelerin hormonsuz, organik olması da sağlığımız açısından çok önemlidir. Sebze ve meyveleri yanında süt grubu ve et, tahıl grubu ile tükettiğinizde hem daha faydalı olacak hem de uzun süre tok tutacaktır. Sebzeler içeriklerinde lif sayesinde de vücut için büyük önem taşırlar. Özellikle meyveleri kabuğu ve posasıyla tüketmek çok daha faydalıdır.

Besin çeşitleri hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

Categories: Bilgi
Vejetaryenizm: