Bergamot otu, vücutta mucizeler yaratan bir bitkidir. Pek çok mineral ve vitamin türlerini içeren bergamot, iltihap önleyici özelliğinden bağışıklık sitemine, kalp damar hastalıklarından kötü kolesterole kadar vücuda oldukça fayda sağlamaktadır. Peki bergamotun faydaları nelerdir?
Bergamotun Besin Değerleri
Bergamotun birbirinden önemli faydalarına geçmeden önce besin değerlerine bakalım. 100 gram bergamot besin değerleri şunları içerir:
- 1 kalori
- 5 g karbonhidrat
- 0 g lif
- 5 g protein
- 0 g yağ
- 0 mg kolesterol
- Sıfır g doymuş yağ
- 0 g tuz
- 0 g şeker
- Sıfır IU A vitamini
- 0 mg C vitamini
- 0 mg potasyum
- Sıfır mg kalsiyum
- 0 mg demir
- 0 mg çinko
Bergamotun Faydaları
Yaydığı hoş kokusu ile etrafa aroma terapisi veren ve stresten arındıran bergamotun faydaları şu şekildedir:
Doğal Bir Antidepresandır
Bergamot yağında bulunan flavonoidler, doğal bir antidepresan ve uyarıcı niteliğindedir. Aynı zamanda bergamot yağı, kan dolaşım hızını artırarak stresi ve kaygıyı azaltır. Rahatlatarak uyumayı kolaylaştırır. Serotonin ve dopamin hormonlarını dürterek rahatlamaya yol açar.
Kalp Damar Hastalıklarına İyi Gelir
Bergamot, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların oluşmasını önleyerek, kalp damar hastalıklarına engel olur. Aynı zamanda güçlü antioksidan özelliği ile kötü kolesterole de iyi gelir.
Detoks Etkisi Sağlar
Bergamotun faydaları arasında sayılan bir diğer konu da detoks etkisi bırakmasıdır. Ayrıca bergamot içeriğindeki polifenoller açısından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde antioksidan etkisi de gösterdiğinden vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
Sindirim Sistemini Düzenler
Bergamot sindirim enzimlerinin, asitlerinin ve safranın salgısını aktive ederek sindirim sürecini hızlandırır. Böylece bağırsaklardaki gerginliği azaltarak, hareketleri düzenli hale getirir. Bağırsak ve mide komplikasyonlarını önler ve besin zehirlenmelerinin riskini azaltır.
Ağrı Giderici Etkisi Vardır
Bergamot, sinirlerin ağrıya olan duyarlılığını azaltarak hormonların salgılanmasını uyarır. Bu sebeple baş ağrıları, kas ağrıları, burkulmalar ya da yüksek doz analjezik kullanımını gerektiren durumlarda çok faydalıdır.
Sağlıklı Dişlere Sahip Olunmasını Sağlar
Bergamot çayı, florür açısından çok zengin bir besindir. Florürse sağlıklı ve güçlü dişlerin en önemli kaynaklarındandır. Ayrıca bergamot çayı, şekersiz içildiği zaman dişlere zarar veren bakterilerin oluşmasını durdurur.
İyileşmeyi Hızlandırır
Bergamot yağının antibiyotik ve dezenfektan özelliği derideki çatlakları, kaşıntıları, ülserleri iyileştirir ve tetanoza karşı tedavi eder.
Solunum Yolu Hastalıklarına İyi Gelir
Soğuk algınlığında vücuda saldırıda bulunan bakterilerle mücadele etmeye yarar sağlayan bergamot çayı anti viral özelliklere sahiptir. Bununla birlikte bergamot, tıpkı diğer turunçgiller de olduğu gibi: nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarına ilaç gibi iyi gelmektedir.
Vücuda Enerji Verir
Bergamot çayı, içerisinde az miktarda kafein içerir. Bu sebeple vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerji üretimini destekler. Fakat kafein içermesine rağmen bergamot kahvenin etkilerini göstermez. Üstelik bergamot çayının tüketilmesi vücudun potasyum ihtiyacını desteklemektedir. Potasyum ihtiyacı karşılanan vücut gün içerisinde su seviyesini koruyacaktır.
Bergamot Neye İyi Gelir?
Bergamotun etkileri şunları içerir:
- Stresi azaltmaya yardımcı olur.
- Çay olarak tüketildiği zaman gerginliği ve asabiyeti yok etme kabiliyetine sahiptir.
- Polifenoller ve antioksidanlar bakımından zengindir. Vücuttaki toksinleri yok etmeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini teşvik eder.
- Damar tıkanıklığını ve kalp-damar hastalıklarını önler.
- Kilo vermeye yardımcı olur ve metabolizmayı teşvik eder.
- Vücuda enerji verir. Çünkü yapısında kafein de vardır.
- Antioksidan içeriği nedeni ile cilt sağlığına katkıda bulunur. Yaşlanma karşıtı özellikler içerir.
- Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle sindirim problemi yaşayan kişilere de bergamot tavsiye edilir.
- Bergamot suyu banyo suyuna dahil edildiği zaman ateş düşürücü etkiler gösterir.
- Antiseptik özelliklere sahiptir. Ağız içi yara ve ağız kokusu probleminde etkilidir.