Ayva A, B, C vitamini ve potasyum bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu sebeple vücuda birçok faydası vardır. Peki, ayvanın faydaları nelerdir?
Ayvanın Faydaları ve Besin Değerleri
Ayvanın faydaları yapısındaki önemli bileşenlerden kaynaklanır. 100 gram ayva besin değerleri şunları içerir:
- Kalori: 41.0 kalori
- 7 g karbonhidrat
- 2 g lif
- 4 g protein
- 5 g yağ
- 0 mg kolesterol
- 0 IU A vitamini
- 9 mg C vitamini
- 0 mg potasyum
- 0 mg kalsiyum
- 6 mg demir
Ayvanın Faydaları
Ayva, soğuk kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Ayvanın sağlığa faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olma, kanseri önleme, kolesterolü azaltma, sindirim sağlığını iyileştirme ve bağışıklığı güçlendirme vb. sayılabilir. Öyleyse, ayvanın diğer faydaları nelerdir?
Kilo Kontrolü Sağlar
Ayva lif açısından oldukça zengindir. Bu nedenle midenin daha uzun bir süre tok kalmasını sağlayıp, kilo almayı ve aşırı derecede yemeyi engellemektedir.
Sindirimi Kolaylaştırır
Ayvanın içerisinde önemli miktarda lif bulunur. Ayrıca lif, sindirimi kolaylaştır, kabızlık gibi problemleri önler ve vücudu kolorektal kanser gibi ciddi hastalıklardan koruyarak mide sularının salgılanmasını artırır. Küçük bir ayva 4 gr diyet lifi içermektedir.
Kanser Riskini Azaltır
Ayva yüksek oranda fito kimyasal ve polifenoller içermektedir. Yapılan araştırmalar ise bu bileşenlerin kardiyovasküler hastalık, diyabet ve astımla mücadeleye katkıda bulunacağını söylemektedir.
Öte yandan düzenli olarak ayva tüketimi kolon ve akciğer kanser riskini azalttığı ileri sürülmüştür.
Kalp Sağlığınızı Artırmaya Yardımcı Olur
Ayva faydaları devam ediyor. Rutin olarak ayva tüketimi vücuttaki kolesterol seviyesini azaltır. Antioksidan aktivite trigliseritleri nötralize edebilir, yağların oksidasyonunu azaltabilir ve kan damarlarının arasında bulunan yağları kesebilir.
Aynı zamanda ayva kabuğu quercetin adında bir flavonoid içermektedir. Bu flavonoid kan damarlarındaki inflamasyon oranını azaltarak kalbi güçlendirmektedir.
Görme Yeteneğini Geliştirir
Ayvanın gece körlüğüne deva olabileceği ileri sürülmüştür. Çünkü filonutrientler ve flavonoid göze zarar veren serbest radikalleri azaltmaktadır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Ayvanın içeriğinde bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda C vitamini, hastalıklara sebebiyet veren mikroplara karşı vücudu korur ve beyaz kan hücrelerinin oluşumunu artırır.
Cilt Bakımı Yapar
Ayvanın faydaları cilt üzerinde de kendisini gösterir. Ayvanın içeriğinde bulunan yüksek orandaki antioksidan ve vitaminler cildi genç ve sağlıklı tutmak için oldukça faydalıdır.
Bununla birlikte antioksidanlar serbest radikallerin cilde verdiği zararları ortadan kaldırarak kırışıklıkların görünümünü azaltır, cildi UV ışınlarına karşı korur ve ciltteki lekeleri ortadan kaldırır.
Böbrek Taşı Oluşumunu Önler
Ayvanın yararları arasında böbrek taşı oluşumunu önlemesi de yer alır. Ayva potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Potasyum, kan basıncı seviyesini kontrol altına alarak böbrek sağlığını korur.
Yapılan araştırmalara göre ise yeterli seviyede potasyum tüketmek böbrek taşı olma riskini önemli seviyede azaltmaktadır.
Ayva Ağrıları Azaltır, Öksürüğe İyi Gelir
Ayva suyu ya da ayva çayı öksürüğe iyi gelmektedir. Ek olarak; bağışıklık sistemini destekler ve grip, nezle gibi hastalıklardan korur.
Ayva Neye İyi Gelir?
Gülgiller ailesine ait bir besin kaynağı olan ayva, aşağıdaki durumlarda sağlığı teşvik eder:
- Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Vücuttaki reflü belirtilerinin azalmasını sağlar.
- Kırmızı kan hücrelerinin artmasını ve dolayısıyla vücutta daha fazla oksijen taşınmasını sağlar.
- Alerjik reaksiyonlara, cilt rahatsızlıklarına ve iltihaba iyi gelir. Cilt sağlığını güçlendirir.
- Mide ülserinin oluşmasına neden olan zararlı bakterileri yok eder.
- Antioksidan içeriği ile toksinlerin atılmasını sağlar. Vücudun ve cildin genel sağlığını geliştirir.
- Hamilelik dönemindeki mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Yüksek besin değeri ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Lif içeriği ile tokluk hissiyatı verir ve zayıflamaya yardımcı olur.