Ahududunun faydaları oldukça fazladır. Ahududu yaz aylarının ve sonbaharın renkli güzelliğidir. Diğer bir ismi ise frambuaz olan ahududu doğanın bize sunduğu muhteşem bir lezzettir. Ahududunun çeşitleri arasında siyah ahududu, kırmızı ahududu, mor ahududu, sarı ahududu ve hatta altın renkte ahududu dahi vardır. Peki, ahududunun yararları nelerdir?
Ahududunun Besin Değerleri
Ahududunun faydaları neler? Ahududunun faydalarına geçmeden önce besin değerlerinden bahsedelim.
100 gram ahududu şunları içerir:
· 52 kalori
· 85.75 g su
· 1.2 g protein
· 0.65 g toplam yağ (lipit)
· 11.94 g karbonhidrat
· 6.5 g lif
· 4.42 g toplam şeker
· 25 mg kalsiyum
· 0.69 mg demir
· 22 mg magnezyum
· 29 mg fosfor
· 151 mg potasyum
· 1 mg sodyum
· 0.42 mg çinko
· 26.2 mg C vitamini toplam askorbik asit
· 0.03 mg tiamin
· 0.04 mg riboflavin
· 0.6 mg niasin
· 0.06 mg B-6 vitamini
· 21 µg folat, DFE
· 0 µg B-12 vitamin
· 2 µg A vitamini, RAE
· 0.87 mg
· 33 İÜ A vitamini, İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol)
· 0 µg D vitamini (D2 + D3)
· 0 IU D vitamini
· 7.8 µg K Vitamini (filokinon)
· 0.02 g yağ asitleri, toplam doymuş
· 0.06 g yağ asitleri, toplam tekli doymamış
· 0.38 g yağ asitleri, toplam çoklu doymamış
· 0 g yağ asitleri, toplam trans
· 0 mg kolesterol
· 0 mg kafein
Ahududunun Faydaları
Ahududunun faydaları şunlardır:
Diyet Dostudur
Bir kase taze ahududu yaklaşık olarak 1 buçuk protein, 8 gram diyet lifi ve 14.7 gram karbonhidrat içermektedir. Ahududu kolesterol içermez çok az yağ ve sodyum içermektedir. Bir kase ahududu 64 kalori içerdiği için diyet yapanlar için iyi bir tercihtir.
Kanserle Mücadele Eder
Ahududunun içeriğindeki yüksek antioksidan seviyesi kansere karşı koruma sağlamaktadır. Ahududu için yapılan çalışmalar meme, prostat, kolon ve ağız kanser hücrelerinin büyümesini önlediği ve yok ettiğini saptamıştır. Aynı zamanda başka bir çalışmada ise ahududu ekstresinin kolon, meme ve mide kanseri hücrelerinin %90’ını öldürdüğü ve yok ettiği göstermiştir.
Hafızayı Güçlendirir
Ahududunun faydaları arasında bir diğeri de hafızayı güçlendirmesidir. Yapılan bir çalışmaya göre flavonoid alımının hafızayı geliştirme konusunda pozitif etkilerinin olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda ahududu, vücuttaki serbest radikaller ile savaşarak yaşlanma belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olan antioksidanlar açısından oldukça zengindir.
Eklem Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Ahududunun içeriğinde bolca bulunan flavonoidler, hücrelerdeki C vitamini oranını oldukça yükseltirler. Flavonoidlerin eklemlerdeki bağlar, kirişler ve kıkırdak yapılarında bulunan kolajen üzerinde olumlu etkileri, romatoid artrit gibi eklem hastalığı olan kişiler için oldukça önemlidir.
Göz Sağlığı Korur
Ahududunun faydaları söz konusu ise göz sağlığına iyi gelmesini de sayabiliriz. Ahududu gibi C vitamini bakımından yüksek olan besinler, UV ışınlarına karşı koruma sağlayarak gözlerin sağlıklı olmasına yardımcı olduğu saptanmıştır.
Sivilce ve Akneye Karşı Etkilidir
Ahududu, maske yapılıp yüze sürüldüğü zaman akne ve sivilcelerin giderilmesine oldukça fayda sağlar.